Kost,  Reflektion

Tankar kring kosten

De som har förstått vad fridykning handlar om har nog kanske också börjat förstå att kostupplägget för en fridykare skiljer sig endel från andra sporter. Jag som fridykare vill att mitt hjärtat ska slå långsamt, kroppen ska vara lugn och i balans. Det ska finnas energi i kroppen, men den ska vara lätt för kroppen att bearbeta och ge plats åt lungorna att fyllas med mer luft än jag klarar av att ta in i ett andetag. Det finns massor aspekter som jag inte ens nämnt nu men det viktigaste av allt är att vara frisk.

Alla har olika upplägg

Jag tror aldrig jag träffat någon fridykare som har precis samma kostupplägg som någon annan. Vissa är mer noggranna än andra. Alla har sina egna teorier som de tror på, sina egna vägar att gå. …och jag tror att det är just det som är knepet. Att göra något man tror på! Ofta tror jag att det är viktigare än det faktiska fysiska resultatet.

Låt maten bli din medicin och medicinen din mat

När någon frågar mig hur mitt kostupplägg ser ut brukar jag svara –Jag äter inte för idag. Jag äter för om en vecka, för om en månad, för om flera år. Jag äter inte bara för energins skull utan jag äter för att få i mig alla byggstenar jag behöver. Alla vitaminer och mineraler. Energin som kosten innehåller blir liksom en bonuseffekt.  Allt på min tallrik ska fylla ett syfte, mer än att bara ge mig energi. Jag tror på att kosten tillsammans med sömn och fysisk rörelse är nyckeln till en frisk kropp. Kosten är min medicin, mitt allt. Jag är det jag äter. -Låt maten bli din medicin och medicinen din mat sade Hippokrates för flera tusen år sedan. Det är ord jag väljer att följa.

, Tankar kring kosten
Foto: Anna Bergengren

 

Så nära råvaran som möjligt

När jag väljer vad jag ska äta vill jag att jag ska se hur min mat såg ut det såg ut när den “levde”. Om jag äter ett äpple vill jag se att det är ett äpple, jag vill inte att det ska behövas en etikett med en bild på ett äpple med en tillhörande text för att jag ska förstå det. Jag håller mig ifrån processade livsmedel så långt jag kan. Råvaran ska vara så nära naturen som möjligt. Ofta väljer jag, i hälsosyfte, också ekologiskt i den utsträckning som går.
För att se en version av det här inlägget i punktform kan du läsa inlägget Tips – Fem sätt att tänka kring kost – för hälsans skull.

Hur ser den optimala fridykarkosten ut då?

Jag vet inte om någon har svar på den frågan med tanke på att det finns så många olika upplägg som fungerar. Jag har många teorier. I senare inlägg tänker jag gå in mer specifikt på olika upplägg och teorier kring detta.

Nicole Edensbo, 2018-07-04
Göteborg, Sverige

5 Comments

 • Robin

  Mycket grönsaker och lite kött.
  Kaffe är nog inget vidare heller. Känner mig oftast sur men vet oxå att mycket vatten(1kaffe 10 vatten) brukar få det att kännas väldigt bra.

  Träningsdagar kör jag köttfritt, mycket C-vitamin och rödbetor.
  Vid Maxning blir det lite annat 😉

  Kör även kosttillskott dagligen speciellt under fastan.

  6h fasta innan dynamisk träning funkar bäst för mig.
  Längre fasta på sta och kaffefritt.

  Kul med bloggen!

  • Nicole Edensbo

   Roligt att du delar med dig!

   Honungen är det som skapar nya PB:n för din del? 😉

   😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *