Kost,  Reflektion

Att äta medvetet

I ett tidigare inlägg när jag skrev om kost lämnade jag en fråga öppen. Jag ställde frågan: Hur ser den optimala fridykarkosten ut då? Det är många fridykare som ställer sig den frågan. Jag vet att erfarna fridykare fortfarande testar sig fram för att förbättra sina resultat. Det finns inget facit, det är det som gör det så spännande! …utrymme ges till att testa sig fram. Att göra sin egen grej.

Mina egna tankar

Innan jag ger mig ut på allt för djupt vatten vill jag tillägga att jag går mycket på magkänslan när det gäller kost. Magkänslan som skapats med hjälp av ett hopplock av allt jag snappar upp. Jag har inte vetenskapliga belägg för allt jag kommer skriva om. Detta är mina tankar som baseras på allt från vetenskapliga artiklar till egna erfarenheter till snacket i omklädningsrummet. Ne, just det… Det snackas inte så mycket där. …ok…till bearbetningen i mitt eget huvud.

, Att äta medvetet

Att äta medvetet

I det tidigare inlägget nämnde jag att allt på min tallrik fyller ett syfte. Allt ligger där av en orsak. Inte av en slump. Maten ligger där i syftet att jag vill vara en frisk människa med energi som är jäkligt bra på att hålla andan och simma långt under vattnet. Jag skulle säga att 95% av det jag äter är enligt mina teorier och följer syftet som är kopplat till det träningsupplägg jag kör för tillfället. Siffran 95% varierar självklart beroende på, till exempel, hur nära en tävling är. Upplägget är också olika beroende på vilken typ av träning jag fokuserar på. Kort och gott, jag äter generellt sett väldigt bra (enligt mig). Inte 100% optimalt för fridykningen alla måltider, alla dagar i veckan, tolv månader om året. …men! Jag är väldigt medveten om vad jag äter. Jag är medveten om hur olika typer av livsmedel påverkar mitt välmående och mina prestationer. Det händer inte att något bara “slinker ner”. Det finns en tanke bakom allt.

En godkänd lunch

En del som ser bilden på min lunch nedanför undrar nog om jag får i mig tillräckligt med energi. Jag är ju ändå en atlet på elitnivå. Ibland har jag fått frågan om jag verkligen blir mätt. När jag tränar som vanligt, mitt i en träningsperiod med blandade träningsformer, vill jag gärna ligga i balans mellan energiintag och energiåtgång. Jag tycker att det är bättre att ligga lite under mitt energibehov för att istället reglera det med en extra näve nötter när jag behöver. Det är lite lättare än tvärt om. Att till exempel behöva springa 30 minuter för att bli av med energin. Jag upplever även att jag får mer energi om jag ligger lite i underkant än överkant i energiintag. Fridykare är generellt sett inte heller de atleter som omsätter mest energi. Det här skriver jag gärna mer om i ett senare inlägg. Att äta lite mindre och kanske lite oftare kan också få mig att känna mig mer pigg och energifylld.

, Att äta medvetet

Vad och varför?

Vi tittar på bilden igen, vad är det som ligger på tallriken och varför?

 • Ruccola – balanserar PH-värdet i kroppen & inehåller nitrat som ökar blodets syreupptagning
 • Alfa alfagroddar – balanserar PH-värdet i kroppen
 • Rödbetor – innehåller nitrat, antioxidanter & fiber
 • Zucchini – balanserar PH-värdet i kroppen
 • Morötter – innehåller fiber
 • Valnötter & Cashewnötter – innehåller bra fetter & protein
 • Pumpakärnor – innehåller zink & magnesium
 • Gojibär – innehåller anioxidanter & C-vitamin
Berätta mer!

Det finns så mycket mer som de här livsmedlen innehåller som är bra. Jag har bara valt att lyfta några anledningar till varför jag har dem på min tallrik kopplat till fridykningen. Men det ger fortfarande inte svar på varför just de anledningarna. I senare inlägg kommer jag förklara varför jag valde att peka på vissa delar. Till exempel balansen av PH-värdet, vitaminerna, mineralerna, fetterna och så vidare. Varför allt är ekologiskt. Varför nötterna är naturella. Varför jag väljer bort bearbetade livsmedel. Varför jag helst väljer att skära upp grönsakerna precis innan jag äter dem. Varför jag vill se hur maten såg ut när den levde. Varför jag vill köpa mat utan innehållsförteckning.
Lunchen på bilden ovanför är en bra lunch enligt min mening. Det finns så mycket jag vill förklara, jag vill berätta mer om min fridykarkost! …vi får se det här som en teaser!

Tankar? Funderingar? …eller mer läsning?

Vill du läsa mina tidigare inlägg om kost kan du kolla in på Tips – Fem sätt att tänka kring kost – för hälsans skull & Tankar kring kosten. Är det något speciellt du undrar över relaterat till mina inlägg? Eller är det något du vill att jag berättar mer om? Skriv en kommentar till inlägget eller kontakta mig via Kontaktformuläret så svarar jag så snart jag kan.

Nicole Edensbo, 2018-07-11
Göteborg, Sverige

2 Comments

 • Robin

  Oj, här finns mycket att debattera känner jag 😉 .

  Men låter det vara och säger som så :
  Ät det du tror på och det som gör att du mår bra!

  Jag själv har sedan jag startat fridykning också bytt ut procceserad mat och utan att tänka på det äter mer som man ser vad det va innan.
  Äter säkert också tredubbla eller mer grönsaker och även minskat på kött.

  Men mycket olikheter ändå.
  Själv mår jag uselt att ligga på för lågt kcal intag mer än 3-4 dagar.
  Jag mår dåligt om jag inte får frossa och dåligt utan mina pizzor och kinabufféer.
  Men det är inte alla dagar i veckan ;).

  Jag balanserar med låga dagar och höga dagar i kcal.

  Bäst mår jag när jag prickar rätt då är jag i balans.
  Just denna månad kommer jag ligga 250-500kcal under i snitt då jag ska ner det sista.

  Vi har olika synsätt på mat om ändå vi båda “krigar” med just maten…

  Jag lever för att äta och du äter för att leva 😉

  Dock så väljer jag oftare och oftare mer hälsosam mat.
  Mycket handlar om vad jag är sugen på.
  Väljer också bort sockret men även frukt “oftast”.
  Svenskt kött enbart och oftast ekologiskt.

  Dock blir jag inte nöjd av att bara äta grönt.
  Kan vara cravings och beroende men vet inte om jag är redo att ge upp livets glöd (maten) 😉

  Trevlig läsning!

  Stora kramar!

  • Nicole Edensbo

   Ja, vi har ju alla olika upplägg. Båda våra fungerar ju bra bevisligen! 🙂
   Frossa i mängder är inte riktigt är min grejj. Inget jag mår bra av. Blir så svår att andas då!

   Jag får också får cravings. Jag tror att det kan vara bra att lyssna på dem och bejaka dem om det inte handlar dcravings efter raffinerat socker och pommes frites i en månad. Då kanske man får börja tänka efter lite mer. Jag brukar få cravings efter kött och fett. Speciellt nu efter VM har jag haft ett supersug. Tror det kan bero på att jag generellt äter mer sällan nu när jag är ledig.

   Kram!
   Nicole

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *