Kost,  Recept & Tips

Surkål – hemmagjord probiotika

Många har säkert hört ordet probiotika och speciellt mycket sista tiden. Bakterier har fått ett riktigt uppsving, fler har börjat förstå att bakterier är livsnödvändiga. Jag är ingen expert när det kommer till pro- och prebiotika. Det är något som är relativt nytt för mig men mitt intresse för kost och hälsa gör mig villig att lära mig mer. I det här inlägget delar jag med mig av ett recept på hemmagjord surkål. Surkålen gjorde jag, efter att jag tagit en effektiv antibiotikakur som slog ut mycket mer än en borreliainfektion, för att få tillbaka min snälla mage igen.

Recept Surkål

Du behöver:

  • Ca 1 kg ekologisk vitkål
  • Ca 1 msk oraffinerat salt
  • 1 st tom glasburk med skruvlock (ca 1 liter)

Gör såhär:

  1. Koka upp vatten och häll i det i burken för att rengöra den ordentligt. Häll ut vattnet.
  2. Ta bort de yttersta bladen på vitkålen.
  3. Spara ett större blad (för att täcka kålblandningen med).
  4. Strimla kålhuvudet.
  5. Lägg den strimlade kålen i en större bunke. Tillsätt saltet.
  6. Krama blandningen till den släpper vätska. Krama lite till.
  7. Tryck ner blandningen i burken. Spara lite utrymme. Kålen kommer expandera.
  8. Tryck ner det sparade bladet tätt över blandningen. Stäng burken.
  9. Låt blandningen stå en till två veckor i rumstemperatur. Öppna och stäng locket en gång om dagen.
  10. Klart! Nu kan du förvara surkålen i kylen.

Varför ska jag äta det här?
Om du går eller har gått på en antibiotikakur kan det vara bra för att få tillbaka bakteriekulturen i tarmarna eller bara för att bibehålla en bra bakteriekultur.
En fungerande mage är en förutsättning för att må bra och vilja träna, speciellt när man behöver all plats man kan få för de stora andetagen.

, Surkål – hemmagjord probiotika

, Surkål – hemmagjord probiotika, Surkål – hemmagjord probiotika

Var snäll mot dig själv, var snäll mot andra.

Nicole Edensbo, 2018-08-07
Göteborg, Sverige

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *