Kost,  Recept & Tips

Energi-/fiberkakor

I vintras följde en vän från klubben Juniordykarna mig i min kosthållning och träning. Resultatet? En logg över hur min kost och träning såg ut samt en rapport som analyserade kosten och hur väl den var lämpad till träningen. Som ett resulatat av rapporten kom receptet på energi-/fiberkakorna till som jag delar med mig av i det här inlägget.

Inspirationen till receptet

Anledningen till att vännen från Juniordykarna skrev rapporten var att den ingick som en del av en kurs han läste då en av uppgifterna var att följa en atlet på elitnivå med avseende på kosthållnnig och träning för att sedan se hur kosten var lämpad för den träning som utfördes. Våra möten ledde till många långa intressanta konversationer kring kost och fridykning och det konstaderades en hel del. Ett av konstaterandena var att jag fick i mig mindre fiber än vad som brukar rekommenderas. Som en reaktion på det bestämde jag mig för att få i mig mer fiber och blandade ihop en kaksmet med det jag hittade i skafferiet som var fibberikt. Receptet skiljer sig från gång till gång men här kommer en variant på det.

, Energi-/fiberkakor

Recept energi-/fiberkakor!

Du behöver:

 • 1 dl kokosflingor
 • 1,5 dl kokosmjöl
 • 0,5 dl kokosfett
 • 2 msk jordnötsmör
 • 1 krm vanilj
 • 1 krm salt
 • Topping (t.ex. sesamfrön/kokosflingor, som på bilden)

Gör såhär:

 1. Smält kokosfettet i en kastrull
 2. Blanda alla ingredienser till kaksmeten i en bunke (tillsätt lite kokosfett om degen är för torr)
 3. Ta upp en liten klump av degen och platta till (se bilden nedan)
 4. Lägg den tillplattade biten i en liten skål fylld med topping. Snurra runt den så att toppingen fäster.
 5. Lägg in kakorna i kylen
 6. Klart!

, Energi-/fiberkakor

Var snäll mot dig själv, var snäll mot andra.

Nicole Edensbo, 2018-09-03
Göteborg, Sverige

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *