Veganska rawfoodbollar
Åh, jag älskar ju att baka men min kosthållning inkluderar inte så mycket kakor och bullar. Kolla in ingredienserna i det här receptet och jag tror vi kan enas om att det faktiskt innehåller mestadels nyttigheter. Supergoda är de också! Om man är sugen på choklad, nötter och feta smaker är de här ett säkert kort. Alla ingredienser jag använder är ekologiska.
Rawfoodbollar – kakao & kaffe
Du behöver:
(för cirka 15 st)
- 15 dadlar (kom ihåg att ta ur kärnan)
- 2,5 dl hasselnötsmjöl
- 6 msk kakao
- 1 krm vanilj (rent vaniljpulver)
- 1 nypa salt
- 0,5 dl kokosolja
- 0,5 dl kaffe
- 2,5 dl solroskärnor
Gör såhär:
- Mixa dadlar, hasselnötsmjöl, kakao, vaniljpulver och salt i en mixer.
- Värm kokosoljan försiktigt i en kastrull (den behöver bara bli lite mer än rumstempererad för att bli flytande).
- Tillsätt kokosolja och kaffe (det går lika bra med bryggkaffe som snabbkaffe) och mixa till en jämn smet (se bild 1).
- Tillsätt lite vatten om smeten är för torr. Tillsätt lite hasselnötsmjöl/kakao och mixa om den är för lös eller ställ in den i kylen ett tag.
- Lägg över smeten i en bunke och blanda i ca 1 dl solroskärnor (se bild 2).
- Rulla sedan till bollar i resten av solroskärnorna. Ställ in dem i kylen ett tag (eller ät dem direkt!).
Se gärna det här receptet som en inspiration. Prova att byta ut några ingredienser eller ta mer eller mindre av något. Det är bara att testa sig fram och hitta sin egen favorit! På bilden nedan har jag rullat bollarna i solroskärnor, kokosflingor och en blandning av kokosflingor och snabbkaffepulver.
Var snäll mot dig själv, var snäll mot andra.
Nicole Edensbo, 2019-01-13
Göteborg, Sverige