Mungbönor – grodda & gryta!
När jag ändå är inne på matspåret tänkte jag att kunde ta upp mungbönorna. Jag brukar grodda dem och sedan ha dem ståendes i kylen som vilken grönsak som helst. Det som är så bra med dem är att de är superenkla att grodda och har en bra sammansättning av näringsinnehåll. Om man äter vegetariskt eller veganskt och letar efter bra proteinkällor är mungbönorna ett självklart val. Se hur jag groddar dem längre ner i inlägget.
Näringsinnehåll mungbönor
- Fett – 1,3 gram
- Kolhydrat – 45 gram
- Fiber – 16 gram
- Protein – 24 gram
Näringsinnehållet i listan ovan är ungefärligt och är baserat på 100 gram torkade mungbönor. Mungbönor innehåller även mycket järn, folsyra, vitamin B6 och tiamin.
Grodda mungbönor
Du behöver:
- Ca 1 dl torkade mungbönor (ekologiska)
- Vatten
- 1 st glasburk (tänk på att bönorna kommer ta mycket mer plats när de groddats.)
- 1 liten tygbit och gummisnodd
Gör såhär:
- Skölj mungbönorna några gånger i vatten i en ren glasburk.
- Fyll burken med vatten (se bild 0). Ställ den i ett mörkt utrymme i cirka ett dygn.
- Byt ut vattnet en gång efter ca 12 timmar och ställ tillbaka den.
- Ta ut bönorna efter 24 timmar i vattnet och skölj dem. Töm burken på vatten (se bild 1). Stäng till den med en liten fuktig tygbit, ställ den mörkt.
- Skölj bönorna två gånger om dygnet till bönorna har groddats klart. (Hur lång tid prcessen tar påverkas av rumstemperaturen.)
- Klara att ätas!
- Förvara mungbönorna i kylen när groddningen är klar.
Bilderna nedan är tagna med 24 timmars mellanrum. Siffran anger antal dygn de groddats. De fördiggroddade bönorna är perfeka att strö på en sallad eller soppa, eller varför inte använda ogroddade bönor i en gryta? För att korta ner koktiden lite kan man lägga bönorna i vatten i ca 12 timmar innan kokning.
Mer recept och tips!
I inlägget Tankar kring kosten beskriver jag hur jag tänker kring kosten bland annat kopplat till fridykningen och prestationerna. Kolla gärna in mina andra inlägg som Sallad med tahinidressing eller Energi-/fiberkakor.
Var snäll mot dig själv, var snäll mot andra.
Nicole Edensbo, 2018-01-23
Göteborg, Sverige