MINDSET

Mindfulness är A & O

Idag var den första tävlingsdagen under det här VM:et. Jag har haft möjlighet att träffa atleter från Nya Zeeland, Brasilien, Ukraina, Japan, Danmark…ja, you name it, det är ju ett världmästerskap! Det jag slås av är den vänskapliga stämningen på plats, för trots att vi är rivaler och tävlar mot varandra är det ju fridykningen vi har gemensamt. Med fridykningen känns det lite som att vi har en gemensam hemlighet. Varje atlet har också sin egen hemlighet, hemligeten om hur de har nått hit. Vissa väljer att dela med sig av den och andra inte.

Upplägg

Vid större tävlingar då jag träffar nya människor som också håller på med fridykning och har den som ett intresse, passion  eller rent av en livsstil precis som en själv kan jag inte undgå att komma in på tränings- och kostupplägg eller mindset. Det som är så spännande är att ingen har ett upplägg eller tänk som är likadant om som någon annans. För oss fridykare skiljer sig upplägget från många andra sporter. Fridykning handlar om avslappning och koncentration. Fysiskt ska jag ska vara totalt lugn och avslappnad, mentalt ska jag vara redo att pressa mig själv till kroppen skriker efter ett nytt andetag.  Mitt behov av andas yttrar sig genom kontraktioner i kroppen, kroppen försöker ta ett nytt andetag men jag vet att jag kan mer. Hur hanterar jag signalerna för att hålla andan till min riktiga fysiska kapacitet sätter stopp?

Mindfulness är A & O

För mig är A och O att hitta den mentala stabiliteten. Har jag inte tankarna med mig kan jag inte heller få ut allt av min fysiska kapacitet. Den mentala och fysiska styrkan är så tätt sammankopplade för mig och jag upplever att det blir extra tydligt genom fridykningen. Jag måste vara redo. Jag använder mig av mindfulness i mina dyk. Mindfulness handlar om medveten närvaro, att vara här och nu utan att värdera eller analysera. I dyket måste jag vara fullt medveten om vad som händer med min kropp, jag måste vara med. På det sätter kan jag vara medveten om mina handlingar, jag iakttar vad som händer jag känner att det är jobbigt men jag lägger ingen värdering i signalerna om de inte är avgörande för min medvetenhet.

Jag vill så gärna gå in på detta mer och förklara mitt mindset men nu måste jag fokusera på här och nu. Här och nu är VM i poolfridykning i Belgrad 2018.

, Mindfulness är A & O

Nicole Edensbo, 2018-06-25
Belgrad, Serbien

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *