Historia, Myter & Legender

De flesta har någon gång kommit i kontakt med fridykning på ett eller annat sätt. Kanske har man hört något som låter otroligt. Fridykning handlar om att pressa gränserna och ibland är resultaten precis så, helt otroliga. Den här sidan tar upp historia, myter och legender inom fridykning.

Historia

Sedan flera tusen år tillbaka i tiden har fridykningen varit en naturlig del för många kulturer för att jaga, samla mat eller plocka andra förmål man ansåg värdefulla. Fortfarande idag finns det människor som försörjer sig på det här sättet, till exempel genom harpunfiske, pärlfridykning trots att vi har teknik som kan hjälpa oss ner till otroliga djup. På 60-talet började två män tävla om vem som kunde dyka djupast ner i det stora blå. Sedan 90-talet tävlar man organiserat inom fridykning, både på djupet och i pool.

Myter

En lång andhållning handlar bara om vilken lungkapacitet man har – FALSKT

För att åstadkomma en lång andhållning finns det många faktorer som spelar in. Såklart är det fördelaktigt med en stor lungkapacitet när det kommer till fridykning, det finns en anledning till varför vissa fridykare använder sig av en typ av packningsteknik för att pressa ner mer luft i lungorna än vad de får in på ett andetag. En andållning handlar till stor del om förmågan att slappna av i hela kroppen för att hushålla med syret och inte skapa så mycket koldioxid, detta hjälper dykresponsen till med. Förmågan att komma i rätt sinnesstämning för att hantera det starka behovet av att andas är också viktig. Ovana andållare, begränsas ofta av att koldioxidhalterna i blodet är för höga, det är de höga koldioxidhalterna som triggar behovet av att andas. Syrebristen hinner inte göra sig påmind. En påläst och tränad fridykare vet vad som händer med kroppen och har lättare att pressa sig till syrebrist. Mycket av syret som används under en andållning finns redan i blodet och den mindre delen syre i lungorna.

Legender

Kända namn inom fridykningen är bland andra Jacques Mayol (1927-2001) och Natalia Molchanova (1962-2015). Båda har influerat fridykarvärlden med sina fantastiska bedrifter och skakat världen med sina tragiska livsöden. Mer information om dessa pionjärer inom fridykning kommer inom kort.