MINDSET,  Reflektion

Livet – en ständig balansövning

Hela kroppen strävar efter balans varje sekund, varje dag, hela livet. Det gäller från de minsta beståndsdelarna till balans när du utforskar en nyupptäckt stig eller dig själv. Om du kommer ur balans kan det krävas en förändring för att hålla ihop och inte falla. Kanske genom att kämpa hårdare eller avstå utmaningen för tillfället för att sedan hitta balansen och komma igen.

En vacklande övning
Tänk att du står rak på ett ben med huvudet upp och händerna ner. Det kanske är något du är van vid och inte ser som en direkt utmaning. Troligtvis var det inte lika lätt första gången du provade men du har lärt dig hur du bäst håller balansen. Du kanske inte ens aktivt behöver fokusera eller jobba speciellt mycket med musklerna för att kunna stå still där du står. Du har helt enkelt lärt dig hur du håller balansen i just den övningen., Livet – en ständig balansövning
Men. Så fort du börjar sträcka ut någon arm eller flyttar på benet du har i luften måste du börja anstränga dig, kanske för att det är en ny övning som du inte är van vid. När du flyttar på benet behöver du balansera upp vikten med en annan kroppsdel. Övningen är ny och du behöver fokusera mer och musklerna behöver vara mer aktiva. Du måste vara närvarande i tanken för att inte tappa balansen och falla. En ny övning kräver mer fokus och styrka för att hålla balansen. Närvaro och lyhördhet.
Tänk dig samma övning men nu sträcker du ut båda händerna och lutar dig fram, du sträcker ut benet rakt bakåt. En fot på marken, en fot i luften, rakt bak och händerna rakt fram till du inte kan sträcka dig längre. Ju mer du sträcker dig desto större är risken att du tappar balansen om något påverkar dig även fast det vanligtvis kanske inte ens hade märkts. Ju längre från mittpunkten och ursprungsbalansen du rör dig desto mindre påfrestning behövs det för att du ska komma ut balans. Det krävs mer fokus och styrka för att klara av samma påfrestning jämfört med när du stod rakt upp i övningen du var van vid.
, Livet – en ständig balansövning
Vad vill jag säga?
Det är påfrestande att balansera där ute, därför behöver man ibland lugna sig och inte ständigt utsätta sig för nya utmaningar och intryck. Jag upplever att livet är likadant. Att utsätta sig för det extrema gör närvaron extra viktig för att bibehålla balansen. I det extrema kan även konsekvenserna av att tappa balansen bli större. Fallet kan bli hårdare
Det är då viktigt att börja på nytt, med det lilla. Ibland behöver man krypa ihop till en liten boll med två fötter på jorden och inte kräva så mycket av sig själv för att återhämta sig. Släppa kontrollen och bara vara. Ge sig utrymme och kraft att reflektera. Utforska. Hitta styrkan.
Kanske kommer de stora intrycken från de små handlingarna och gör upplevelsen mer än tillräckligt?
 Att låta bli utmaningarna även fast de är frestande. Det är en utmaning!
Våga slappna av, att
 finna sig i det lilla. Långsamt växa, för att sedan sträcka ut sina vingar. Flyga.
, Livet – en ständig balansövning
Bygg upp igen
 Grunden är det viktigaste. Hitta en platå. Hitta en stabilitet i det nya och ge dig sedan in i det när du hittat balansen. Är inte grunden stabil kan du troligtvis göra något fantastiskt stort men troligtvis inte det största och inte heller något långsiktigt.
Ta dig tid. Var tålmodig. Bygg upp en hållbar struktur där du är stark i dig själv. Väx. Kryp ihop och väx igen. Lär dig hitta balansen genom övningen. Det är det viktiga. Var närvarande och medveten. Behåll koncentrationen och kontrollen ett tag för att sedan krypa ihop och slappna av. Kanske har du turen att ha någon vid sida som hjälper dig i början eller som möjliggör att du kan åstakomma mer än du föreställt dig. En stöttepelaren som hjälper dig nå de högsta topparna, de djupaste djupen eller till och med får dig att flyga. Lär dig samtidigt att hitta balansen själv.
Alla måste hitta sitt ursprung, sin stabilitet, sina förutsättningar och växa därifrån.
Bygg din egen grund.

, Livet – en ständig balansövning

Var snäll mot sig själv, var snäll mot andra.
Nicole Edensbo, 2019-01-06
Göteborg, Sverige

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *