, Tävlingsdag 2 – DYN
Riga 2019,  Träning & Tävling

Tävlingsdag 2 – DYN

Även söndagen nådde sitt slut. Igår var den sista av två otroligt spännande dagar i Riga. Vi tävlade i disciplinen Dynamisk Apnea med fena. Min annonsering var kanske lite i överkant.

Gränsen mellan att vara fullt medveten, här och nu och att befinna sig i en drömvärld bortom tid och rum känns aldrig så hårfin som när jag tävlar i DYN.

, Tävlingsdag 2 – DYN
Annonseringen

Inför det att man ska göra ett dyk i fridykning annonserar man, inom en utsatt tid, sin kommande prestation i minuter, meter eller djup beroende på disciplin. Man ger ett så kallat Announced Performance (AP). Av någon anledning var jag kanske lite övermodig när jag i höstas anmälde mig till tävlingen och gjorde min annonsering. Jag satte ett AP till 177 meter. Vilket är ganska högt med tanke på hur många dyk jag gjort över 177 meter. Om jag tänker efter noggrannt är det nog inte mer än två. I de flesta tävlingar delas starttiderna ut efter AP, av den anledningen kan det vara bra att annonsera högt för att få möjligheten att starta senare och därmed ha koll på de tidigare resultaten i tävlingen samt att AP även ger fördel till den som satt högst AP om man skulle få samma resultat. Nackdelen med en hög annonsering är om man inte klarar den. Då får man poängavdrag på sitt dyk. Igår fick jag starta sist av alla 51 atleter, män som kvinnor, själv i mitt heat, jag hade full koll.

, Tävlingsdag 2 – DYN
Foto: Vladimir Khokhryakov
Fördel med hög annonsering

Det är klart att en så pass hög annonsering påverka och jag lät den påverka mig positivt. Jag är säker på mina 150 meter och 177 meter innebär bara ett par kickar till. Eftersom jag startade sist hade jag full koll på vad som krävdes av mig för att förstaplatsen i DYN vilket för mig innebar 218 meter, och om jag gjorde mitt AP hade jag andraplatsen säkrad både i DYN och totalen i hela tävligen. Det hade jag med mig när Official Top (OT) närmade sig.

, Tävlingsdag 2 – DYN
Foto: Vladimir Khokhryakov
OT 11:47

OT var 11:47 och mina andingsvägar gick ner under ytan några sekunder senare. Vattnet i 50-meterspoolen var mjukt och behagligt, kickarna kändes som en dröm. Gränsen mellan att vara fullt medveten, här och nu och att befinna sig i en drömvärld bortom tid och rum känns aldrig så smal som när jag tävlar i DYN. Det är en känsla som är svår att beskriva. Jag brukar jämföra den med en cirkel som man kan se som att den har oändligt många kanter eller inga alls. Oändligheten eller noll. Totala motsatsen men hårfin gräns.
Minutrarna under tävling är speciella. Jag lägger åtskilliga timmar åt träningen i poolen just för detta och på bara några minuter ska jag få ut allt av dem. Jag vände på 50 och på 100 meter och kände att läget var under kontroll. Det skulle inte vara några problem att nå mitt AP. Vid vändningen på 150 hade jag de sista kickarna till jag skulle se en markering på 175 meter. Där visste jag att om jag bara gled ett par meter till hade jag det, mitt AP. 175 metersmarkeringen visade sig. Jag kickade några extra gånger. Jag gick upp. Ytprotokollet satt. 181 meter. Vitt kort och en andraplats i DYN och totalen.

, Tävlingsdag 2 – DYN
Foto: Vladimir Khokhryakov

Var snäll mot dig själv, var snäll mot andra.

Nicole Edensbo, 2019-02-11
Riga, Lettland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *