TRÄNING & TÄVLING,  VM i poolfridykning 2018

VM i poolfridykning har officiellt startat

Ikväll deltog jag på min första öppningsceremoni för ett världmästerskap! Det känns lite galet att sitta här på ett hotellrum nere i Belgrad, Serbien och få möjlighet att skriva om hela upplevelsen och vägen hit…ja, hur hamnar man egentligen på ett världmästerskap i poolfridykning som atlet?

Det finns så mycket jag vill dela med mig av, så mycket jag vill skriva om men jag får försöka ta en sak i taget. Jag får börja med idag. Idag var det träning i den officiella arenan inför VM i poolfridykning 2018. Jag var där!

Stämningen

Det är speciellt att gå runt i en simhall när det är tävling på gång, tävling i fridykning. Energin är så lugn och koncentrerad, så koncentrerad att det nästan vibrerar i luften. Tillslut skapar det en spänning av all koncentration. Jag får en känsla av att den fysiska rymden i simhallen på något sätt förstärker enerigin så att den växer för varje rörelse som slår mot de kala ytorna. Det är många tankar inom de här väggarna just nu. Det vi ska göra (vi atleter) i en vecka framöver är att pressa oss till vår fysiska gräns. Och då menar jag v å r  f y s i s k a  g r ä n s, på riktigt. Vi kommer simma så långt vi kan under vattnet, på ett andetag. Vi kommer ligga helt stilla, flytandes i vattnet med ansiktiet under vattenytan. Några har kapacitet att hålla andan över nio minuter. Någon kommer hålla andan lite för länge, lite över sin fysiska kapacitet.

“Pressa er inte bortom era gränser”

Under öppningsceremonin igår kväll var ett av budskapen vi skulle ha med oss under tävlingen: “…don’t push yourself beyond your limits…”. Med det menar de att vi inte ska pressa oss till vi tappar medvetandet och svimmar. För det händer. Reglerna är ganska enkla, den som simmar längst på ett andetag vinner, eller den som håller andan längst vinner.* Det är det som driver oss till gränsen.

Vad är det som driver mig att hålla på med den här sporten? När jag skriver “vi” och “oss” menar jag atleterna och jag är en av dem. Jag hoppas kunna förklara mina tankar kring fridykningen i kommande inlägg. Men nu är jag här och imorgon börjar den officiella träningen i simhallen Milan Gale Muškatirović.

, VM i poolfridykning har officiellt startat

 

 

Nicole Edensbo, 2018-06-23
Belgrad, Serbien

*Det finns några undantag kopplat till regler och poängavdrag.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *