Reflektion

Ge varje sekund en ny chans

Med rätt förutsättningar är det lättare att ta sig lite längre. Men vad är rätt förutsättningar? Det är viktigt att se de förutsättningar man har och använda dem på rätt sätt. Att välja att se det man har och inte det man inte har kan vara en konst.

Förutsättningar

Jag har insett att jag har tur som är en del av fridykarklubben Juniordykarna i Göteborg. Det finns möjlighet till poolträning flera dagar i veckan och då både i 25-metersbassänger, 50-metersbassänger och varmare bassänger som är perfekta när det står DNF-, DYN- respektive STA-träning på schemat. Sedan har jag även turen att bo fem minuters promenad från Valhalla som har alla tre typer av bassänger. Bästa förutsättningarna för att kunna träna fridykning. Ett tillägg är att det inte är en slump att jag bor där jag gör. Jag hade ett starkt önskemål om att bo nära simhallen och så blev det. Det är inte alla som har möjligheterna att göra ett sånt val men det hade jag. Jag har skapat förutsättningar för att skapa möjligheter. Jag har haft möjliget att skapa förutsättningar. Många av möjligheterna har jag hittat i oväntade situationer.
Jag har valt att se vad jag har och inte det jag inte har.

, Ge varje sekund en ny chans

Tänk nytt!

Det är inte alla som har det naturligt. Att vid tillfällen då man normalt hade upplevt situationen som negativ istället vända på den och se möjligheterna. Jag tror att det finns mycket i våra liv som vi sätter en negativ stämpel på utan att ens veta varför. Man måste tänka nytt. I varje situation tänka nytt och inte bara gå på autopilot. Varför lägga energi på något negativt? Detta blev en spännande diskussion hemma senast i helgen då det konstaterades att det regnade. Sekunden efter att det konstaterats att det regnade lades det till en värdering i det hela. “-Det var ju trist…”.

Se möjligheterna!

…då tänker jag. Vaddå? “trist”. Vad är det egentligen som är tråkigt med att det regnar? Påverkar det oss när vi sitter med tak över huvudet i en lägenhet? Nej, det gör det inte. Vi är inte tvugna att gå ut i regnet. Ändå väljer man att konstatera och värdera…”trist”…fast det egentligen inte påverkar en ett dugg. Man väljer att värdera och se en begränsning fast det inte är en begränsning. Det är bara någons autopilottanke.
Diskussionen blev ett faktum. “-Men om jag ska gå utanför dörren då?” “-Ja, vad är det egentligen som är jobbigt med det? …och du ska ju inte göra det nu på sekunden.” I min värld är det onödigt att lägga en värdering i det som skapar en negativ känsla. Men om det nu ändå är så att det var planerat att gå ut så finns det ju möjlighet att planera om och göra saker i annan ordning, eller göra något som situationen bjuder in till. Att genom förutsättningarna man har, se möjligherna som ges, inte de som inte ges.
Se dig om, se möjligheterna! Tänk nytt. Ge varje dag en ny chans, ge varje sekund en ny chans

Den öppna dörren

Tänk att du står i ett rum med golv, tak och fyra väggar och fyra dörrar. Du kan bara ta dig ut genom dörrarna. Du ska ut. Tre dörrar är stängda och låsta, en är öppen. Jag tror många står där vid en av de tre låsta dörrarna och konstaterar “det var ju trist” och lägger energi på att klaga på det istället för att vända sig om, se den öppna dörren och gå ut. Det kanske inte var den man tänkte gå ut igenom men den kanske rent av ledde till något bättre.

Se dig om, se möjligheterna! Tänk nytt.
Ge varje dag en ny chans, ge varje sekund en ny chans.

, Ge varje sekund en ny chans

Tillbaka till simhallen

I varje situation vill jag vara medveten för att göra det bästa valet utfrån de förutsättningar som ges. Att, till exempel, istället för att se en tom bana i poolen utan några fridykarvänner har jag valt att se en hel bana bara för mig. Vissa pooltider är inte lika populära bland alla i klubben vilket innebär att det ibland bara är ett fåtal eller till och med ingen annan som tränar. Jag tar då tillfället i akt och ser till att jag får till den bästa träningen. Eftersom vi bor så nära simhallen fungerar det bra att få med sig en coach hemifrån. Hela situationen är något jag skapat utifrån de förutsättningar som getts som inte var självklara från början. Jag får lyxtid i egen bana i simhallen. Jag försöker varje sekund vara med och skapa min egen verklighet.

, Ge varje sekund en ny chans

Självklart?

För någon kanske det här inlägget är självklart. Någon annan kanske inte förstår alls. Det här inlägget handlar om så mycket mer än träningstiden som jag tagit upp som exempel. Det handlar om inställningen till allt. Försök förstå, bilda dig din egen uppfattning och skapa nytt. Vill du läsa mer om mina tankar och reflektioner kopplade till fridykningen kan du läsa inläggen Att prioritera sig själv, Förmåga & kapacitet genom passion och Mindfulness är A & O.

 

Var snäll mot dig själv, var snäll mot andra.

Nicole Edensbo, 2018-10-01
Göteborg, Sverige

3 Comments

 • Olov

  Det här inlägget är fantastiskt! Att välja det positiva synsättet. Att se möjligheterna i varje situation. Nicole, du har potential att vara en positiv förebild för många, många människor! Sen älskar jag att du avslutar varje inlägg med att skriva om att vara snäll…..det är viktigt!

  • Nicole Edensbo

   Olov!

   Jag blir så glad av att läsa din kommentar. Jag hoppas att jag kan vara en bra förebild eller kanske snarare en inspriation. Alla gör sin egen bästa version av sig själv!

   Ja, att vara snäll är viktogt och i fötsta hand är det viktigt att vara snäll och sann mot sig själv. Det måste man komma ihåg! Ta en timme i helgen och var snäll mot dig själv. Utan prestation. Antar du utmaningen?

   /Nicole

 • Olov

  Jag är nog rätt hård mot mig själv och alldeles för självkritisk. Det är så mycket lättare att vara snäll mot andra än sig själv.

  Men visst antar jag utmaningen!

  Försöker också utmana mig på andra plan. Ifrågasätta de begränsningar jag sedan länge satt upp för mig själv. Min rädsla för att vara dålig på något har minskat. Försöker istället tänka att jag har en jättestor utvecklingspotential och bara kan bli bättre. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *