MINDSET,  Reflektion

Förmåga & kapacitet genom passion

Det tar ett tag att mentalt landa efter ett VM. Det är en omställning att komma hem och det finns många upplevelser som behöver bearbetas i huvudet. En av tankarna som kommer upp är: Vad är det som gör att jag har den här förmågan och kapaciteten? Vilka faktorer är det som spelar in?

Passion & Vilja

Jag brukar säga att ha passion för det du gör är ett måste, i alla fall du ska bli riktigt bra på något. Passion ser jag som en glöd eller en eld, något som är starkare än din vilja. Passionen växer inifrån och viljan kommer från det yttre. Med passion för det du gör blir dina resultat en naturlig del i utvecklingen. Resultatet ska inte vara det enskilda målet, se det som en bonus! Det är skillnad på att ha passion för något och att vilja något. Passionen driver dig framåt tillsammans med allt runt omkrig dig. Den liksom puttar hela dig framåt. Viljan till skillnad från passionen drar dig framåt, till de resultat du vill uppnå. Viljan upplever jag som mer ytlig och tom. Avsaknad av passion skapar upplevelse av misslyckande och nederlag som är svåra att hantera, speciellt när fokus är riktat på ett specifikt resultat. Att enbart fokusera på resultat eller mål gör helheten mindre meningsfull. Det finns inget att falla tillbaka på. Jag tror att olika människor låter sin passion ta olika mycket plats i livet och det påverkar hur de förhåller sig till världen och hur världen förhåller sig till dem. När du följer din passion kommer du förstå vilken unik förmåga och enorm kapacitet du sitter på.

, Förmåga & kapacitet genom passion

Min passion

Som jag nämnt tidigare i bloggen startade fridykningen som ett intresse. Det utvecklades till min passion och nu låter jag den forma hela min livsstil. Något som är viktigt för mig är att fridykningen oavsett vad som händer alltid är en lek (en passion). För det är det. Alla träningar och tävlingar är lekar. VM, till exempel, är en väldigt välorganiserad lek. När jag väljer att se det på det här sättet blir mitt förhållande till det hela väldigt avslappnat och jag fokuserar på det jag gör, inte det jag ska göra, det jag gjort eller inte gjort. I passionen är jag här och nu.

Konsekvenser

När jag följer passionen fullt ut måste jag vara beredd att kasta mig ut i det okända. Det är många kompromisser som behöver göras med resten av livet och det är inte bara jag som blir drabbad. Allt och alla runtomkring mig blir påverkade. I mitt fall är det min familj och mina vänner som får kompromissa mest och det medför konsekvenser. Jag tror det är därför inte alla följer sin passion och sina drömmar, konsekvenserna är man inte är villig att ta. Jag hade ett samtal med en man som sa: “Det finns bara två måsten som människa. Måste ett är att du måste dö. Måste två är att vad som än händer måste du stå för konsekvenserna av de val du gör.” Det här leder mig in på mina tankar kring det sociala. Hur långt kan familj och vänner sträcka sig? Hur länge accepterar de att passionen är prioritet nummer ett? Vilka konsekvenser är jag villig att ta?

Mer läsning

Vill du läsa mer om mitt mindset finns bland annat Tips – Tre steg för att acceptera & gå vidare och Mindfulness är A & O. I inläggen i kategorin VM i poolfridykning hittar du inlägg som gjordes i samband med VM i Belgrad där jag tog svenskt rekord två gånger i Dynamiska Apnea, med fena (DYN).

Nicole Edensbo, 2018-07-07
Göteborg, Sverige

8 Comments

 • Olov

  Du skriver så bra Nicole! Instämmer i så mycket av det du beskriver när det gäller hur jag själv ser på mina passioner: att skapa i musik & bild. Hur man kan gå så upp i något att tiden stannar! Att se det som en lek! Att vara mitt i prestationen istället för att se den utifrån och mäta och värdera vad den är.
  Får ibland frågan från folk som hört att jag spelar: Är du bra? Jag tycker frågan är ganska ointressant och försöker undvika att svara……bra eller inte….jag bara är! Men visst i någon mening tycker jag att jag är bra men det är inte det som är viktigt! Viktigt är att vara här och nu och uppleva det magiska, det obeskrivbara, som följer av passionen för det man gör!

  • Nicole Edensbo

   Så roligt att du tar in och förstår det jag skriver. Det är inte självklart att alla förstår när jag försöker beskriva hur jag tänker och förhåller mig till fridykningen. Ibland vill jag säga så mycket på en och samma gång. Så spännande att du läser det jag skriver och kan koppla det till dina egna erfarenheter, det är det jag vill. Att läsarna ska känna igen sig men också att texterna sätter igång nya tankar. Låt oss följa vår passion och vara här och nu! 🙂

   • Ulf Dextegen

    Fin blogg !!
    Du beskriver fridykningens poesi otroligt bra, orden vi alla känner men inte kan häva ur oss, yin’et och yang’et, friheten och smärtans ytterkanter.

    Skriv din bok sen, det blir den första i sitt slag 🙂

    • Nicole Edensbo

     Tack så mycket Ulf! Ibland önskar jag att ordförrådet var oändligt då mina ord inte alltid räcker till för att beskriva upplevelsen och känslan. Så roligt att du läst lite och uppskattat det du läst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *