ANDNINGSÖVNINGAR & TIPS,  Min träning,  TRÄNING & TÄVLING

Mjukis-STA

I måndags var vi tillbaka i lilla poolen på Valhalla. Lilla poolen på Valhalla betyder STA! STA är på något sätt den där lilla gobiten som jag bara längtar efter. Går det för lång tid får jag liksom abstinens. Abstinens på höga halter av koldioxid och låga syrenivåer. Make sense?

, Mjukis-STA
Foto: Camilla Salling Olsen
Att vara i nuet

Eftersom det var ett tag sedan vi körde STA valde vi att ta det lite lugnt. Jag fick det ju förklarat för mig på VM att återhämtningen efter apneaträning är minst lika viktig som återhämtning efter ett gym- eller löppass. Därför har jag legat lågt med ju apneaträning sista tiden, det blev ju lite intensivt inför och under VM. …men nu är jag igång på riktigt igen och vi får se vad sensommaren och hösten har att bjuda på! Bilden ovan är från en tävling i Köpenhamn tidigare i våras.
Måndagens STA-pass hade ett väldigt enkelt upplägg. Målet var att komma tillbaka till STA-träningen utan prestationskrav, att känna hur kroppen kändes utan att värdera. Bara vara i vattnet. I måndags ville vi testa att göra andhållningarna utan tid för att helt och hållet koncentrera oss på nuet. Släppa alla möjligheter att jämföra eller analysera. Vanligtvis brukar jag få tiden från två minuter och sedan var 30:e sekund. Så på 2:00, 2:30, 3:00, 3:30… Ja ni förstår.

Måndagens STA

Upplägget:

  1. Andhållning ett: En lite längre andhållning med tid som vanligt. Utan prestation.
  2. Andhållning två: En lite längre tid andhållning utan tid. Bara skönt. Viktigt var att inte pressa sig utan gå upp när det fortfarande känns nice.
  3. Andhållning tre: Samma som andållning två. En längre andhållning utan tid. Bara skönt här med. Viktigt var fortfarande att inte pressa sig utan gå upp när det fortfarande kändes riktigt bra.

Varför det här upplägget?
Jo, för att fortsätta vara bästa vän med STA:n! För att få möjlighet att bara känna in nuet, vara här och nu utan att värdera eller analysera andhållningen och känslorna som kommer upp.
För att utmana den där “Ettan” som bara vill mer och mer, bättre och bättre, längre och längre!

, Mjukis-STA

Var snäll mot dig själv, var snäll mot andra.

Nicole Edensbo, 2018-08-07
Göteborg, Sverige

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *