, Lär dig hålla andan längre – Del 5: Stretching & Flexibilitet
ANDNINGSÖVNINGAR & TIPS,  Lär dig hålla andan längre (serie),  TRÄNING & TÄVLING

Lär dig hålla andan längre – Del 5: Stretching & Flexibilitet

Den här gången tänker jag att det passar bra att vi lär oss en bra rörelser för att stretcha lungorna och bli lite mer flexibla i överkroppen för att skapa en härlig känsla under andhållningen.

, Lär dig hålla andan längre – Del 5: Stretching & Flexibilitet
Kontinuitet

Jag tror på kontinuerlig lungstretching och övningar för att skapa och bibehålla flexibilitet runt diafragman och lungorna. Med flexibiliteten tror jag att kontraktionerna under andhållningen inte upplevs så obehagliga. Just den här övningen tar inte lång tid och passar då bra att göra lite oftare, vilket jag tror på när det kommer till att bibehålla flexibiliteten. Nedanför texten som beskriver övningen finns det en video när jag gör en cykel av övningen. Den fungerar lika bra utan näsklämma. Tänka på att vara försiktig i rörelserna under hela övningen.

, Lär dig hålla andan längre – Del 5: Stretching & Flexibilitet
Övning Del 5: Stretching & Flexibilitet

Den här övningen är bra för att långsiktigt bibehålla flexibilitet kring diafragma och lungor och bra för att blir mjuk i kroppen inför en andhållning.

Övningen tar cirka 5 minuter

  1. Ta ett djupt andetag. Börja med att fylla magen med luft, sedan lungorna och till slut halsen. Håll sedan andan under hela denna övningen.
  2. Sträck upp armarna så rakt du kan. Håll ihop händerna. Tänk att du gör en cirkel med händerna ovanför huvudet (som en gloria). Följ efter med torson i rörelsen. Den kommer också göra som cirklar. Gör tre varv åt ena hållet och tre varv åt det andra.
  3. Fortsätt håll armarna uppsträckta och slingra dig som en orm tre gånger åt vardera håll. Känn att det mjukar upp magen och lungorna.
  4. Fortsätt med att luta dig försiktigt åt ena sidan. Sträck ut sidan. Luta dig sedan åt andra hållet och sträck ut höger sida. Använd gärna händerna för att sträcka ut lite extra. Fortsätt håll andan. Kom tillbaka i positionen.
  5. Vrid överkroppen åt ena sidan. Tänk på att följa med med huvudet. Använd gärna händerna mot knät och golvet för att få till vridningen. Gör samma sak åt andra hållet. Fortsätt håll andan. Kom tillbaka i positionen.
  6. För samman händerna framför dig med sträckta armar och sträck ut mellan skuldrorna. För sedan samman händerna bakom dig och sträck ut bröstkorgen. Kom tillbaka i positionen. Släpp andan. Blås gärna ut luften långsamt som om du tömmer lungorna uppifrån och hela vägen ner i magen. Ta sedan några vanliga andetag igen.
  7. Repetera detta tre gånger.
Mjuka rörelser

Tänk på att vara försiktig när du gör den här övningen. Det ska inte göra ont. Övningen ska kännas mjuk och behaglig. Tänk på att röra dig med långsamma och medvetna rörelser. Gör gärna övningen på tom mage. Som många av mina tips i bloggen kan du se den här övningen som en inspirationskälla. Utveckla den gärna så att den passar dig.

Tidigare delar i serien
, Lär dig hålla andan längre – Del 5: Stretching & Flexibilitet
Det är extra viktigt att vara mjuk och smidig när man håller andan och dyker på djupet.

Var snäll mot dig själv, var snäll mot andra.

Nicole Edensbo, 2019-04-19
Aten, Grekland

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *