ANDNINGSÖVNINGAR & TIPS,  TRÄNING & TÄVLING

Mitt träningsupplägg

Jag har ju tidigare nämnt att jag har ett träningsupplägg som jag vill dela med mig av och nu är det dags! Den 3-4 november är det tävling i Köpenhamn och jag har tre planerade OT:s. Med lite drygt sex veckor kvar till OT känns det super! Jag tror på mitt upplägg.

, Mitt träningsupplägg
Den senaste tiden har vi fokuserat mycket på att hitta lugnet och avlappningen i STA:n. Jag vill tillägga att det inte hör till vanligheten att jag tar selfies när jag säkrar.
Mina tankar – Mitt upplägg

Först vill jag bara säga att träningsupplägget jag tänker presentera har jag helt och hållet knåpat ihop själv genom att använda mig av den kunskap och erfarenheter jag hittills fått till mig. (Som en liten parentes kan jag tillägga att det är precis två år sedan jag började med fridykningen i Juniordykarna.) Varför jag väljer att säga att det är mitt ihopknåp är nog för att understryka att jag är öppen för andras tankar och erfareheter och gärna tar del av dem. Jag tror det är svårt att säga om något är rätt eller fel då jag är övertygad om att ett träningsupplägg passar olika människor olika bra beroende på personlighet och andra förutsättningar. Mitt upplägg är anpassat till mig, mina förutsättningar och byggt på egen kunskap och erfarenhet.

, Mitt träningsupplägg
Diagrammet visar ett träningsupplägg för poolfridykning uppdelat i 4 faser. Diagrammet visar ett ungefärligt förhållande mellan olika träningsformer under tolv veckor. De olika träningsformerna redovisas i olika färger. X-axeln redovisar veckor.
Fyra faser

Mitt upplägg kan delas in i fyra huvudfaser. Någon fas utesluter inte ett inslag av en annan. För den som inte tränar fridykning kanske de här fyra punkerna inte säger något… Jag ska förklara närmare i ett senare inlägg. Faserna är kortfattat beskrivna i listan nedan:

 • Fas 1 – Mängd
  Under den här fasen ligger fokus på att bygga upp en stark kropp. Jag kombinerar de flesta träningsformerna med explosivare övningar på gymmet, löpning och många längder i poolen.
 • Fas 2 – CO2
  Under den här fasen jobbar jag upp en CO2-tolerans genom att utsätta mig för många längder i poolen med kort återhämtning. Jag börjar även fokusera mer på tekniken, både simteknik men även teknik i form av avslappning.
 • Fas 3 – O2
  Under fas 3 ligger fokus på att börja hitta formen genom att göra längre dyk och utsätta sig för lägre syrenivåer. Tekniken är forfarande viktig, speciellt avslappningstekniken då dyken blir längre.
 • Fas 4 – Lugn
  Under lugnfasen går den totala träningsmängden ner. Fokus ligger på att hitta den lugna kroppen. I diagrammet är lugnfasen från 3 veckor innan OT. Gymträning utsluts och löpningen fasas ut.
Olika träningsformer

Upplägget består av olika träningsformer då jag tror på allsidig träning där alla delar är viktiga. Nedan har jag listat de träningsformer jag ägnar min tid åt med en kort förklaring under varje punkt.

 • Yoga
  Yogan gör min kropp både starkare och smidigare och ger mig tillfälle att öva på att vara här och nu och fokusera på andningen
 • Teknik
  När jag skriver teknik i diagrammet menar jag både simteknik när det kommer till DNF och DYN men även avslappningsteknik när det kommer till STA
 • O2
  Med O2 menar jag att jag gör längre dyk där jag utsätter kroppen för lägre syrenivåer.
 • CO2
  CO2 blir ofta kombinerat med mängdträning bara det att återhämtningen mellan varje dyk hålls relativt kort och CO2-halten blir högre.
 • Mängd
  Mängdträningen är precis som den låter. Jag ser till att få många längder i kroppen för styrka och vana. Jag ser till att vara bästa vän med vattnet
 • Löpning
  Löpningen är ett perfekt komplement till den övriga träningen. En anledning att öva upp kondition och styrkan i benen och bara komma ut i naturen.
 • Gym
  Gymmet är en viktig del i mängdfasen för att bygga upp en stark kropp genom övningar som skiljer sig från den övriga fridykningsträningen.
, Mitt träningsupplägg
Bilden är tagen under mitt DNF-dyk under Riga Freediving Cup 2018. Foto: Daan Verhoeven
Fortsättning följer!

Jag börjar inse att det här upplägget skulle kunna bli väldigt långt med tanke på att det finns många tankar och  idéer och därmed förklaringar till varför upplägget ser ut som det gör. Jag väljer därför att lämna detta inlägg mer övergripande för att i senare inlägg gå in djupare på och förklara varje fas eller träningsform och ge tips på övningar som jag gör. Jag vill gärna dela med mig av varför jag väljer de träningsformer jag gör. Vad min egen teori är kring de olika faserna och varför förhållanden mellan träningsformerna ser ut som det gör. Det är även många olika övningar jag gör som jag vill dela med mig av.  Läs gärna inläggen Variation i träningenEn mil under ytan ellerDYN-träningen är igång om du är intresserad av fridykningsträning eller övningar.

Påminnelse!

Innan jag avslutar inlägget vill jag påminna om att:
Träningen ska vara rolig, träningen ska ge energi! Lyssa på dig själv, lyssna på din kropp. Det finns inga måsten.

 

Var snäll mot dig själv, var snäll mot andra.

Nicole Edensbo, 2018-09-27
Göteborg, Sverige

4 Comments

 • Robin

  Intressant, vem hjälper dig med detta upplägg för det känns beprövat eller iaf genomtänkt.

  Trevlig läsning!

  Behöver också ett bra upplägg 🙂

  • Nicole Edensbo

   Det är mitt eget upplägg! Så det genomtänkta alternativet. 🙂 Jag får ju inspiration och tips på övningar från folk i klubben. Sen hittar jag på eget. Vad tror du om det?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *