Riga 2019,  TRÄNING & TÄVLING

Tävlingen i Riga närmar sig

Nästa helg är det dags igen. Tävling i Riga! Jag har inte hunnit skriva så mycket om träning och tävling hittills i år. Det har ju funnits så mycket annat att skriva om under den gångna månaden. Nu ligger fokus på tävlingen som ligger närmst i tiden. 9-10 februari.
, Tävlingen i Riga närmar sig
Mot Riga

Flyget går på fredag från Stockholm. Vi landar på eftermiddagen med gott om tid för att installera oss. Den här tävligen arrangeras varje år i början av februari och tävlingen blir snabbt full med anmälda atleter. Några av världens bästa fridykare kommer vara där. Tävlingen är ett riktigt bra uppladdning och träning inför SM. Upplägget är precis detsamma. STA och DNF på lördagen, DYN på söndagen. (Är du inte familjär med förkortningarna kan du gå in på sidan Om Tävlingsfridykning för att läsa mer om dem. Sidan öppnas i ett nytt fönster.) Det är lite speciellt att tävla i fler discipliner under samma dag. Det kräver fokus, urladdning och fokus igen. Det roliga med just den här tävlingen är att den är både en individuell tävling och en lagtävling. Jag är i lag med Valdemar Karlsson som jag tränar med nästan varje träning och Tomas Johansson från Stockholm Apnea. Både Valdemar och Tomas var med på VM i Belgrad 2018. Jag kommer att se till att rapportera hur det går för oss när jag väl är där nere men fokus kommer vara tävling så inläggen kanske tar lite tid på sig att bli skrivna och utklickade. Bildern nedan är från förra årets tävling i Riga.

Träningen hittills i år

I januari kom jag igång med fridykningsträningen igen efter en tid med återhämtning och fokus på att bygga upp mental och fysisk styrka. Så fort jag kom igång med träningen ordentligt blev jag som förälskad på nytt, jag kunde liksom inte få nog men jag hade med mig ordet jag sagt att jag skulle bli vän med året 2019. Måttligt. Läs gärna inlägget Måttligt, lagom, behärkat? . Jag är på god väg! Jag har varvat med poolträning, gym, löpning, promenader och yoga.

, Tävlingen i Riga närmar sig
3 minuters morgonövning

Varje dag försöker jag lägga några minuter (inte mer än fem) på morgonen för att sträcka på kroppen ordentligt och att ta några riktigt djupa andetag och andas ut ordentligt för att få igång rörelsen i kroppen och andningen. Jag håller det riktigt kort för att kunna behålla kontinuiteten i att utföra övningen. Att jag gör den är det viktiga. Men känner jag en dag att jag inte hinner, orkar eller vill gör jag det inte. Det måste kännas lustfyllt. I kommande inlägg kommer jag beskriva hur jag utför den.

En typisk träningsvecka i januari
, Tävlingen i Riga närmar sig

Måndagar har jag behållit helt träningsfria. Just för att kunna påbörja veckan i ett lite lugnare tempo. På tisdagarna ligger pooltiden 20:00-21:00 vilket gjort att jag passat på att kombinera det med ett inledande gympass då jag fokuserat på styrkan i överkroppen. Jag har gjort övningar som primärt aktiverat axlar, bröst och rygg. Under pooltiden har jag passat på att mängdträna 50-meterslängder DNF i 25-metersbassängen. Onsdagar har blivit mer fokus på DNF och teknikträning i 25-metersbassängen. Vissa onsdagar har jag även stannat kvar för att simma några säkrade längder DYN i 50-metersbassängen bara föra att känna på längderna. Torsdagar har inneburit STA-träning samt mängdträning med 50-meterslängder DYN i 25-metersbassängen. Fredagarna har varit som måndagarna, träningsfria. Några av fredarna har jag passat på att gå på massage. Många lördagar har jag valt att ge mig ut på en kortare löprunda eller längre promenad hur sugen jag än varit på att ta på mig våtdräkten och näsklämman och bara vara i vattnet. De dagarna har jag kunnat lugna mig själv med att söndagen bara är en natt bort med möjlighet för dubbelpass som alltid inleds med ett STA-pass för att sedan gå över till DNF-längder i 25-metersbassängen. Någon morgon på helgen gör jag ett yogapass på ca 30 minuter om jag känner för det och har tid. Ledordet har fått vara “måttligt” och vi börjar bli bekanta nu. Jag och måttligt. På ett bra sätt.

Var snäll mot dig själv, var snäll mot andra.

Nicole Edensbo, 2019-02-03
Göteborg, Sverige

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *