TRÄNING & TÄVLING,  VM i poolfridykning 2018

En känslomässig bergochdalbana

Inte kunde jag förställa mig att jag skulle få känna så många starka känslor under det här VM:et. Jag hade inte en tanke på att det kunde bli sådana toppar och dalar och speciellt inte extremerna på en och samma dag. Jag har fått känna känslor av stolthet, lycka, styrka och motivation men jag har också fått gå in i känslor kopplade till en enorm besvikelse.

Kvalet – En fantastisk start!

För min del började VM riktigt bra, första grenen i kvalet var DNF (dynamisk apnea, utan fena). 2 minuter innan start kände jag mig lugnare än jag gjort på någon annan tävling tidigare. Att hitta lugnet och koncentrationen på ett VM när det gäller är jag superstolt över, det är ju detta fridykningen handlar om för mig, att kunna kontrollera känslorna. Jag kom på 13:e plats vilket gjorde att jag precis missade finalerna men jag hade gjort personbästa på 130 meter så jag somnade nöjd med en spänning och förväntan inför kommande dag, kvalet i DYN (dynamisk apnea, med fena). I kvalet i DYN tog jag svensk rekord och fick min plats i A-finalen! I de statiska diciplinen gjorde jag det jag kunde. Möjligtvis hade jag några sekunder till att ge men ibland känner jag att jag vill komma upp lite fräsch och ha koll på läget, jag kvalade in till B-finalen. Gå in på sidan Tävlingsfridykning för att läsa mer om fridykning och vad det finns för olika discipliner man tävlar inom.

, En känslomässig bergochdalbana

Känslornas extremer på en och samma dag

Jag kunde knappt tro det själv när jag kom upp ur mitt dyk i A-finalen. Efter att jag klar med mitt ytprotokoll visade domaren kortet. 210 meter vitt kort! Personbästa och svenskt rekord. IGEN. Jag hade gjort ett dyk längre än någon annan kvinna i Sverige någonsin i DYN. IGEN! Mina bästa vänner var där vid poolkanten och såg allt! Valle var där och alla andra atleter från Sverige. Den energin man får i kroppen är svår att beskriva, energin blir som ett rus och tid och rum försvinner. Fotot ovanför är taget straxt efter mitt dyk, mitt i alla känslor. Efter min A-final i DYN tog vi oss så småningom tillbaka till hotellet för att ta det lugnt. Jag påminner Valle om att annonsera inför sin final i STA kommande dag utan någon som helst tanke på att även jag måste annonsera i tid för att få min plats i min final. Senare på eftermiddagen ringer Valle och säger: -…men du har ju inte annonserat. Jag visste inte vad jag skulle tänka. När jag sedan förstod och tog in vad det innebar fanns det ingen som kunde hejda tårarna från att komma. En enorm besvikelse. Hur kunde jag missa det här? Jag är på VM, tar mig till final och glömmer bort att göra min annonsering och missar min final. Alla tankar och känslor gick igenom kroppen och besvikelsen kändes i mig rent fysiskt. Jag behövde tid för mig själv och tillåta mig att vara ledsen. Känslorna behövde komma ut. Jag grät och skrek. Sedan fick jag acceptera att det var såhär det var och såhär det skulle vara. Jag behövde fokusera på Valle som skulle tävla i A-finalen för herrar. Hur jag hanterade detta kommer jag gå in på mer i ett senare blogginlägg. Här var det viktigt att använda mig av rätt mindset som fungerade för mig för att hantera situationen. Att acceptera och gå vidare. Läs mer om mina tre tips i inlägget Tips – Tre steg för att acceptera & gå vidare.

Några ord om mitt A-finaldyk
, En känslomässig bergochdalbana
Foto från sändningarna från VM. Med min coach Valle, Carla Hansson, jag och Anette Rafen Ottzen. Foto: Mikkel Brandt

Bilden ovanför är från sändningarna från VM. Om ni vill höra mina egna ord om A-finaldyk kan ni kolla på filmen här nedan för eller gå in på Belgrade 2018 – National Record Event för att öppna upp filmen i en ny flik. Jag är med i början av sändningen.

Nicole Edensbo, 2018-07-01
Göteborg, Sverige

10 Comments

 • Robin

  Shit hapends..

  Du gjorde ett fantastiskt VM i alla disepliner.
  Allas atleters dröm.

  Nu blickar vi framåt och tar nya tag.
  Tar med det positiva och bygger en okrossbar mur av självförtroende!

  Stort grattis till en magisk insats, sann inspiration!

  Kramar / Robin

  • Nicole Edensbo

   Åh, tack Robin!
   Ditt stöd i fredags var ovärderligt! Dina ord var precis vad jag behövde. Du är helt fantastisk.
   Precis som du säger, nu blickar vi frammåt. Ser fram emot nästa gång vi ses!

   KRAMAR!
   Nicole

 • Oskar S

  Intressant! Jag tyckte något var skumt, hittade inte ditt resultat först men sen hittade jag det i någon annan PDF… Men det var väl för kvalet då. Himla tråkigt!

  Starkt att du berättar även om negativa känslor, det är viktigt och bra tror jag!

  En liten detalj jag tänkte på också, på gränsen till att märka ord, men jag tror inte det är bra att tänka att känslor kan kontrolleras. Det ligger liksom i deras natur att det är tankar som inte kommer från det medvetna. Däremot kan man välja att reagera och hantera känslor, med lite träning, och om de inte är för starka. Otroligt VM du gjorde iaf!

  • Nicole Edensbo

   Jag ska kolla upp det där med resultatet igen! Skrev till dem igår.

   Spännande att du skriver just det här om känslor. Jag tänkte direkt att du har rätt. Sedan gick jag till texten och kollade. Funderade en gång till. Jag börjar fundera på vilket jag menar. Jag upplever ju att jag har en on- och off-knapp när det kommer till vad jag känner när jag tävlar. Hur tänker du kring formuleringen då? Kontrollerar känslorna?

   Roligt att du läser! 🙂

 • Oskar S

  Jag menar kanske mer känslor i allmänhet. Men jag kan inte kontrollera mina känslor av nervositet på tävling heller iofs. Men det kanske är ordval som skiljer, jag hanterar ju känslorna och presterar ändå. Men det kommer någon gång komma känslor som inte går att stänga av eller kontrollera för de flesta.

  • Nicole Edensbo

   Jag upplever att jag genom mitt medvetna förhållningssätt till situationen gör att jag kan kontrollera/styra/bestämma vilka känslor som får ta plats. Så lugn som jag var på tävlingarna på VM är jag inte ens på träning. Jag upplevde att jag kontrollerade könslorna då. Från DYNdyket till exempel har jag inget minne av att något var jobbigt. Jag bara gjorde. Någon stans kände jag att PB och svenskt rekord var fullt tillräckligt för stunden (även nu). Robot-mode, off-knappen på känslor och full närvaro så kommer man långt. 210 meter för att vara exakt.
   Sen tror jag kroppen måste få känna och uttrycka känslor då får man slå på on-knappen på känslorna men den måååste inte vara på under tävlingarna. Då är det bara att göra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *